AOMEI Backupper Error Code

Posted by @AOMEI

February 22, 2017

Here are solutions for the error codes you may encounter while using AOMEI Backupper.

1.Information code 4098: Invalid parameter

Solution: Please try to rerun AOMEI Backupper and do the operation again.

2.Information code 4099: Uninitialized component or function cell

Solution: Please try to rerun AOMEI Backupper and do the operation again.

3.Information code 4101: Failed to create file

Solution: Please check if the account you login has access permission for the destination location and check if there is enough free space to save the backup image.
If you are trying to make a full/incremental/differential backup based on a backup task that already exists, please make sure that backup task is valid. You may run “Check Image” feature in the “Advanced” menu to check whether it is valid. If it is invalid, you need to reload the task.
If you back up to NAS, you can try to map the network drive as a local drive in windows and then please set the mapped drive as the destination location. Click here to learn more details.

4.Information code 4102: Failed to read file

Solution: If you get this error when performing a backup with marking the “Check Image” option, please do not worry. Because the error is not related with backup so backup is completed. The error is shown during the checking image process, so you can separately check the image file through the following steps: Click Utilities-> Click Check Image-> Select backup task-> Choose a backup point-> Finish.
If the backup image is stored on a NAS or removable devices, the connection has might be broken before reading the image file. To fix this, you can copy the image file to local disk.
If the backup image is stored on a local disk, it indicates that some programs may have prevented Backupper from reading the image file. In this case, you can close these programs and try again. If you cannot find the programs, you can make a bootable media to do the backup again. Click here to learn more details.

5.Information code 4103:Failed to write file

Solution: Please check items below:
1. Check if your destination location has enough space to perform a backup.
2. Check if you have enough permission to read/write the destination location.
3. Check if your destination disks have bad sectors.
4. When you are doing the backup operation, you may shut down other threads which are accessing the directory of this destination.
5. Please make sure that you hook your external disks up or your network is in good condition when you fail to do the back up to external disks or NAS/Share.

6.Information code 4104: Invalid image file.

Solution: If you get this error when performing a backup with marking the “Check Image” option, please do not worry, because the backup task is completed.
The error is shown during the checking image process, so you can separately check the image file through the following steps: Click Utilities-> Click Check Image-> Select backup task-> Choose a backup point-> Finish. If the error still exists, you’d better recreate the backup.
If you get the error when you restore an incremental backup file, please try to restore previous incremental or original backup files.
In addition, if you restore backup under windows, maybe you can try to do the restore in WinPE mode.
Click here to learn more details.

7.Information code 4105/21: Not enough memory to process this command.

Solution: Please check if there is enough memory to run the backup. If the memory is enough big and the backup task is an incremental backup, please perform one full backup manually. If you are performing a file backup with big data, we suggest you divide several backup task to run or use partition backup way. Click here to learn more details.

8.Information code 4107: Failed to complete the operation / element not found or the image file not found

Solution: If you get the error message during backup process, please reinstall the software and then rerun the backup. If you get the error message during restore process, please select the image manually to restore. Click here to learn more details.

9.Information code 4110: Failed to decode the backup data

Solution: The error generally appears when the software run checking image. Please try to explore the image. If you can explore it, so the image should be useful and you can restore it. Maybe you can try to restore to other location to see if it is restorable.

10.Information code 4122: Failed to get bitmap

Solution: Please reinstall the software and then retry to do the operation.

11.Information code 4125: Failed to explore or preview the image

Solution: This might be the problem of exploring drivers. Please reinstall the software.

12.Information code 4130: Missing image files

Solution: The error generally appears in checking image after backup completed or directly clicking backup task to restore. Please select backup files manually to check or restore.

13.Information code 4140: The backup driver works improperly, you could restart the computer to solve the problem.

Solution: Please restart computer and retry to do the operation. If the error still appears, please uninstall the program manually and then reboot computer to reinstall the software.

14.Information code 4161: The destination path is not writable, please select a new path.

Solution: Generally the error appears in file sync process. If you are syncing files to NAS, please reconnect NAS and sync again. If you are syncing files to an external disk, please check if the external disk is hooked up. In addition, please note that the account you login must have access permission for destination location. Click here to learn more details.

15.Information code 4163: There’s no need to backup the file or directory

Solution: Generally the error appears in file sync or file backup process. If you run the backup or sync at the first time, please check if the account you login has enough permission to access the source you want to backup/sync. If the account has the access permission, please send our support ([email protected]) the log files under installation directory of the software. If the error appears in scheduled backup, please run the backup once manually.

16.Information code 4164: The destination path is too long, please restore to original location or change a shorter path and try again.

Solution: Generally the error appears when you do the file sync or file restore. Please check if the destination is greater than 256 bytes. If yes, please restore the original location or change a shorter path. Please note that the program counts the path bytes which include the bytes of the source path you backup/sync and the destination path.

17.Information code 4177: The destination path is too long, please change a shorter path and try again.

Solution: Generally the error appears when you do the file sync or file restore. Please check if the destination is greater than 256 bytes. If yes, please change a shorter path. Please note that the program counts the path bytes which include the bytes of the source path you backup/sync and the destination path.

18.Information code 303: Invalid network path

Solution: Please check if the connecting port for the end user is used out. If it is, you need to disconnect some ports so that the AOMEI Backupper can connect the NAS to do the backup.
Please delete all "NAS.xml" files in the installation directory of the software and under the path(C:\ProgramData\AomeiBR). After that, please re-connect your NAS. Click here to learn more details.

19.Information code 33/34: Failed to read sector (with bad sector)/Failed to write sector (with bad sector)

Solution: Please check if the disk has the bad sector with professional disk tool (such as HDTune or MHDD). If bad sectors are not detected, please send our support ([email protected]) the log files under installation directory of the software so that we can better analyze the problem. If you detect the bad sectors on the disk, you can try to fix it with disk tool or change a new disk. In addition, if you get the error during clone with AOMEI Backupper, maybe you can try to do the backup not clone operation.

20.Information code 2: Failed to assign drive letter

Solution: Generally the error appears during disk clone. But actually all data has been cloned and only the drive letters are not assigned successfully. You can assign drive letters manually with Windows disk management or AOMEI Partition Assistant. Click here to learn more details.